Printers

Een veelgebruikte toepassing van computers is het afdrukken van bijvoorbeeld brieven of facturen op papier. Voor deze toepassing zijn verschillende soorten printers beschikbaar. Ook kunnen deze apparaten op verschillende manieren met een computer worden verbonden. In dit artikel worden diverse soorten printers en diverse mogelijkheden om die verbinding tot stand te brengen belicht.

Soorten printers

Beeldopbouw matrix printerMatrix printers

In de begintijd van de computer, werd veel gebruik gemaakt van matrix printers. Dit apparaat maakt een hoop herrie, maar de tekst en zelfs afbeeldingen kwamen op papier terecht! Wat een hoop mensen niet weten is dat dit soort printers vandaag de dag nog steeds worden gebruikt, voornamelijk als een doordruk gewenst is.

De techniek van de matrixprinter is de oudste van de soorten die op dit ogenblik worden gebruikt. De printer werkt met naalden (9 of 24 pins) en slaat als het ware de tekst c.q afbeelding in een matrix van wel of niet te printen puntjes op het papier. Tussen de naalden en het papier zit een inktlint. Voordeel van de matrixprinter is dat gebruik kan worden gemaakt van doorslagpapier wat voor veel documenten is vereist. Nadeel is dat deze printers een lage resolutie hebben en relatief veel geluid maken.

Inkjet printers

Vandaag de dag staat naast menig thuiscomputer een inkjetprinter. Bij de inkjetprinter wordt inkt via heel dunne buisjes op het papier gespoten. Voordelen van de inkjetprinter zijn dat met een hoge resolutie in kleur kan worden geprint en de printers relatief goedkoop zijn. Nadelen zijn dat de afdrukken niet watervast zijn, een droogtijd hebben en de inkt cartridges relatief duur zijn.

Principe laserprinter

Laser printers

In het bedrijfsleven wordt de laserprinter het meest gebruikt. Door middel van een laser wordt het papier onzichtbaar “beschreven” waarna deze plekken door middel van toner zichtbaar worden gemaakt.

Tegenwoordig worden ook de kleurenlaserprinters betaalbaar. Voordelen van laserprinters zijn dat met een hoge resolutie en snelheid kan worden geprint voor een relatief lage prijs per pagina. Nadeel is dat de printers qua aanschaf relatief duur zijn.

Verbindingen

Directe communicatie

Om te kunnen printen moet de computer kunnen communiceren met de printer. Dit kan op verschillende manieren. De bekendste is waarschijnlijk de parallelle aansluiting, die via een centronics connector op de printer wordt aangesloten. Tegenwoordig worden printers steeds vaker van een USB aansluiting voorzien. Daarnaast kan op sommige printers ook draadloos worden geprint via de infrarood- of bluetooth interface. Deze interfaces kunnen vooral voor bijvoorbeeld notebooks en PDA’s handig zijn.

Netwerk printers

Veel bedrijven willen een printer door meerdere gebruikers laten gebruiken. Om dit mogelijk te maken moet de printer op het netwerk worden gedeeld. Wanneer een printer rechtstreeks op een werkstation is aangesloten moet dit werkstation altijd aan staan om te kunnen printen, ook wanneer de gebruiker op vakantie is.
Daarnaast ondervindt de gebruiker van dit werkstation hier ook de nodige hinder van doordat dit werkstation regelmatig printopdrachten van andere gebruikers moet verwerken. Ook kunnen andere gebruikers hinder ondervinden wanneer zij een document willen printen terwijl het werkstation waar de printer mee is verbonden net wordt herstart. In deze situaties zijn netwerkprinters heel interessant.

Netwerkprinters worden direct verbonden met het computernetwerk en geïnstalleerd op een server. Gebruikers kunnen documenten uitprinten via deze server. De printopdracht wordt vervolgens via het netwerk rechtstreeks naar de printer gestuurd zodat de printer niet vlak naast de server hoeft te staan. Omdat de servers toch 24 uur per dag zijn ingeschakeld hoeft er dus geen werkstation onnodig aan te staan en zijn de printers altijd beschikbaar. Daarnaast is het voor netwerkbeheerders eenvoudiger omdat alle printers centraal beheert kunnen worden.

Veel moderne printers kunnen met een netwerkaansluiting worden geleverd. Bij veel HP printers kan dat worden gezien door de toevoeging “N” aan het typenummer, zoals bijvoorbeeld de HP Laserjet 4200TN.
De meeste printers die zonder netwerkaansluiting zijn geleverd kunnen door middel van bijvoorbeeld de HP JetDirect op het netwerk aan worden gesloten.

Externe links:
HP Printers

EJO / 01-2004
topback
© 2000-2010 ICARUS Automatisering bv | Sitemap
Disclaimer