Het laatste nieuws als eerste op je scherm

rss logoxml logoDe Nederlandse dagbladen hebben de grootste moeite hun abonnees te houden. De krant is allang niet meer het meest gebruikte medium om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Veel mensen die op kantoor werken, lezen het laatste nieuws vaak even online of hebben zich voor een dagelijkse nieuwsbrief per email opgeven.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen kan echter nog sneller door je te abonneren op zogeheten "feeds" die je met behulp van een programma leest.

Wat is RSS ?

RSS staat voor: Rich Site Summary, Really Simple Syndication of RDF Site Summery. De eerste versie (versie 0.90) van RSS bestaat al sinds 1999, oorspronkelijk ontwikkeld door Dan Libby voor Netscape. Later door Dave Winer (Userland software) verder ontwikkelt tot de huidige 2.0 versie / standaard.

Wat zijn (nieuws)feeds?

Feeds zijn als het ware een soort krantenkoppen, je abonneert je op het ontvangen van "krantenkoppen" van een bepaalde website. Als er nieuwe koppen geplaatst zijn krijg je daar een "feed" van in het programma, via het programma kan je dan het volledige verhaal lezen. Niet alleen het laatste nieuws maar bijvoorbeeld ook storingsmeldingen (internetprovider) of nieuwe advertenties (2e hands spullen) zijn momenteel al te lezen via je feed programma.

Hoe kan ik die feeds lezen

Met een programma als Feedreader of Rssreader kan je de gewenste feeds ophalen en bekijken. Er zijn diverse programma's (freeware of shareware) te downloaden waarmee je de (nieuws)feeds kan lezen. Op veel websites zie je tegenwoordig een oranje of blauw logo staan met de letters RSS of XML erin. Als je op zo'n button klikt krijg je venster met een url die je in je programma moet plakken als zijnde een nieuwe feed. Daarnaast is er in diverse programma's de mogelijkheid om per feed aan te geven hoe vaak er per dag gecontroleerd moet worden of er al nieuwe feeds beschikbaar zijn.

Voorbeeld feeds (om in je reader te plakken):
xs4all nieuws
computable nieuws

Meer informatie over RSS / XML kunt u vinden op:
Rss userland
Rss pagina

RSS / XML readers:
Feedreader
Rssreader

RD / 05-2005
topback
© 2000-2010 ICARUS Automatisering bv | Sitemap
Disclaimer