Spyware

No SpywareVorig jaar was het jaar van de spyware. Vele malen bleek dat met pc's niet meer te werken was door de hoeveelheid aanwezige spyware. Dit blijkt helaas landelijk zoniet wereldwijd het geval te zijn. In de Verenigde Staten is onlangs weer een landelijk wetsvoorstel tegen de makers van spyware ingediend. Dit was al eerder het geval maar dat is toen niet door de senaat behandeld. De kern van het wetsvoorstel is het beschermen van de consument. De consument moet toestemming geven dat de programmatuur gegevens verzameld en doorstuurt. Dat spyware vorig jaar "hot" was bleek wel uit het aantal "anti-spyware" pakketten die als paddestoelen uit de grond schoten. Zelfs Microsoft werkt ondertussen aan een programma om spyware te kunnen verwijderen.

Wat is een spyware eigenlijk?

Het Nederlands computer woordenboek zegt er het volgende van:

Spyware:
Spyware zijn kleine programma’s, die tijdens de installatie van de betreffende software mee geïnstalleerd worden zonder dat je dat weet of erom gevraagd hebt. Eenmaal geïnstalleerd, verzamelt het programma gegevens en zendt die via internet naar de software fabrikant.

Hoe kunt u spyware op uw computer herkennen?

Is uw startpagina ineens veranderd? Heeft u plotseling last van veel ongevraagde advertenties tijdens het surfen? Is uw pc ineens erg traag geworden of loopt deze om de havenklap vast? Heeft u een nieuwe werkbalk in uw Internet Explorer? Of heeft u nieuwe geïnstalleerde programmatuur die u niet zelf "bewust" geïnstalleerd heeft? Dit zijn de bekendste symptomen die zich voor kunnen doen.

Hoe komt u aan spyware en wat doet het precies?

Wanneer u bepaalde websites bezoekt, wordt soms (via bijvoorbeeld gebreken van uw webbrowser) een bestandje op uw pc gezet, die bij elke herstart van uw computer, de startpagina van uw internetbrowser verandert. Andere, minder irritante varianten, houden alleen informatie over uw surfgedrag bij, zodat de makers die informatie weer kunnen doorverkopen aan marketingbedrijven. Bekende voorbeelden van spyware zijn bijvoorbeeld Gator, My Comet Cursor, The Bargain Buddy of My Web Search. In veel gevallen wordt u voorgehouden dat u iets met deze programmatuur kunt, m.a.w. de schrijver claimt dat de software voor u een meerwaarde oplevert. Daarnaast zijn er diverse “file sharing” programma’s en “download accelerators” die spyware “bevatten” en ongevraagd op uw pc geïnstalleerd worden.

Het kan echter ook zo zijn dat er tijdens de set-up gevraagd wordt software van een sponsor te laten installeren (bijvoorbeeld Messenger Plus) Wanneer u hiermee akkoord gaat, wordt er ook spyware geïnstalleerd. Zo zijn er nog duizenden varianten, die min-of-meer op gelijke wijze uw systeem kunnen bevuilen. In de meeste gevallen hebben de schrijvers van dit soort programmatuur het zo ingewikkeld gemaakt dat eenvoudig “uninstallen” van het zogenoemde “sponsor programma” niet werkt.

Wat kunt u tegen spyware doen?

Bent u er zeker van dat er spyware op uw pc draait of is uw systeem niet voorruit te branden, dan zijn er op het internet diverse anti spyware programma’s (let op, hier kan ook spyware tussen zitten zoals Power Scan 1.1) te downloaden waar u heel wat varianten mee kunt verwijderen. U scant met een dergelijk programma uw computer en het programma zal aangeven welke spyware (afhankelijk van het programma) gevonden is, welke u daarna kunt verwijderen. Daarnaast kunt een firewall installeren, de meeste firewalls melden u wanneer een geïnstalleerd programma verbinding wil maken vanaf uw computer met het internet, met de vraag of u dat toe wil staan of niet.

Conclusie

Spyware kan een hoop schade op uw computer aanrichten en juist daarom is voorkomen altijd beter dan genezen. Het beste advies is alert te zijn. Als er tijdens het surfen een pop-up verschijnt niet klakkeloos "ja" of "yes" klikken, eerst lezen wat er staat (let op! Dit kan met opzet erg onduidelijk geformuleerd zijn) en dan pas klikken. Bij het maken van een verkeerde keuze is het goed mogelijk dat u ongewilde programmatuur op uw pc installeert. Mocht u het echt niet vertrouwen probeer dan de pop-up te sluiten (als dat mogelijk is) of negeer deze. Installeer niet zomaar software als u niet echt weet wat u ermee kunt.

Hebt u vragen over spyware, opmerkingen of wilt u een afspraak maken zodat wij uw pc kunnen controleren? Neem dan contact met ons op.

Informatief:
http://spyware.pagina.nl
http://www.spywareguide.com
http://www.computerwoorden.nl

Overheid:
http://www.surfopsafe.nl
http://www.waarschuwingsdienst.nl

RD / 03-2005
topback
© 2000-2010 ICARUS Automatisering bv | Sitemap
Disclaimer