Draadloos (wireless) netwerk

WiFi gebruikersDe populariteit van WiFi (draadloos internetten/ netwerken) neemt steeds verder toe. De gegevens die in een “wired” netwerk van de ene computer via netwerkbekabeling naar de andere computer gaan, worden in een “wireless” netwerk middels radiosignalen verzonden van de ene computer naar de andere computer met behulp van een accesspoint (AP).

Indien zo’n AP publiekelijk toegankelijk is, wordt het ook wel een “hotspot” genoemd. Veel openbare gebouwen zoals stations, luchthavens, hotels en cafés hebben tegenwoordig een hotspot, zodat gebruikers met bijvoorbeeld een notebook of pda kunnen internetten zonder kabels aan te hoeven sluiten.

Marktonderzoeker Gartner heeft bekend gemaakt dat er op dit moment wereldwijd 71.000 wifi-hotspots zijn. Twee jaar geleden waren dat er slechts 1.200. Het aantal hotspots is dus ten opzichte van twee jaar terug behoorlijk gegroeid. Volgens Marktonderzoeker Dell 'Oro werden er afgelopen jaar wereldwijd 4,8 miljoen draadloos gerelateerde netwerkapparaten verkocht. Een jaar eerder waren dit er nog 2,6 miljoen.

AP voorbeeld

Indien u een AP plaatst in uw bedrijf, dan kunnen bijvoorbeeld gasten deze verbinding gebruiken voor het benaderen van het internet. Maar ook uw eigen werknemers kunnen de voorziening benutten om draadloos te werken op het bedrijfsnetwerk.

Een gebruiker heeft alleen een draadloze netwerkkaart (verkrijgbaar voor notebooks, pc’s en pda’s) nodig en wat beveiligingsgegevens. AP’s zijn los verkrijgbaar of geïntegreerd in (ADSL) modems, routers met ingebouwde switch.

Een nadeel aan het gebruik van draadloze apparatuur is dat het bereik beperkt is, kortom hoe verder u verwijderd bent van het AP hoe zwakker het signaal / bandbreedte. Daarnaast is de signaalsterkte / bandbreedte gevoelig voor storende materialen in de omgeving (bijv. metalen dak).

Standaard

WiFi logoDe WiFi (Wireless Fidelity) specificaties zijn gestandaard-iseerd onder nummer 802.11, welke is vastgesteld door de IEEE (Institute of Electronical and Electronic Engineers). Zo is er ook een 802.15 standaard voor Bluetooth enz. De WiFi standaard heeft op dit moment drie varianten.

variant
bandbreedte
bereik
afstand (+/-)
binnen / buiten*
802.11a 54 Mb/s 5 GHz 30m
802.11b 11 Mb/s 2.4 GHz 100m / 300m
802.11g** 11 / 54 / 72 Mb/s 2.4 GHz 100m / 300m
802.11n** 600 Mb/s MIMO 2.4 GHz 70m / 250m
* Fabrikant hardware afhankelijk, afhankelijk van omgeving.
** Downwards compatible met 802.11b variant.

Wij adviseren te werken met de 802.11g of 802.11n variant, daar dit de makkelijkst uitwisselbare variant is, met het hoogste bereik en snelheid.

Beveiliging

Heeft u een AP binnen uw bedrijfsnetwerk of thuissituatie dan is het belangrijk uw AP te beveiligen om misbruik/gebruik door onbevoegden tegen te gaan. U kunt op het draadloze netwerk een z.g.n. WEPkey definiëren voor het realiseren van een versleutelde verbinding. Daarnaast kunt u de toegang tot het AP alleen voor bepaalde computers regelen.

Icarus Automatisering kan u begeleiden, adviseren bij de aanschaf en implementatie van uw draadloze netwerk.

Links:
http://standards.ieee.org
http://www.wirelessnederland.nl
http://wi-fi.pagina.nl
Details 802.11n specificaties

RD / 07-2003, RvD / 09-2010
topback
© 2000-2010 ICARUS Automatisering bv | Sitemap
Disclaimer