Microsoft Windows Server 2003 lancering eind april 2003

Windows.net Server familyWindows Server 2003 bevat alle functionaliteiten die u mag verwachten van een Windows-serverbesturingssysteem dat essentieel is voor de bedrijfsuitoefening van uw organisatie. Sleutelwoorden zijn dan ook veiligheid, betrouwbaarheid, beschikbaarheid en schaalbaarheid aldus Microsoft. Daarnaast heeft Microsoft het Windows-serverbesturingssysteem verbeterd en uitgebreid. Maar ook op het vlak van snelheid is een enorme vooruitgang geboekt: zo zou Windows 2003 bijna dubbel zo snel zijn in het terugvinden van bestanden als Windows 2000, en de Active Directory zoekopdrachten zelfs vier maal sneller.

Een belangrijk uitgangspunt waarmee rekening gehouden is bij de ontwikkeling, is het zogeheten door Bill Gates geïnitieerde 'trustworthy computing'-programma. Aan de hand van de invloed van Code red en Nimda op Windows 2000 server is in januari daarom al het werk aan nieuwe Windows-versies stilgelegd, en hebben alle medewerkers verplicht een cursus veilig programmeren gevolgd. In februari is de bestaande code doorgelopen op veiligheidsproblemen. Op veiligheidsgebied heeft Microsoft besloten om standaard alle voorheen (Windows 2000 Server) open configuratie-instellingen in de lock down-stand te zetten.

Er is veel werk verricht om Windows 2003 uit de doos een stuk veiliger te krijgen. Dit is onder meer bereikt door: Het uitschakelen van services die niet altijd nodig zijn of deze op een lager privilege niveau te draaien. Een groot probleem bij veel services is dat deze onder het local system account (moeten) draaien waardoor een beveiligingsprobleem meteen een groot beveiligingsprobleem kan worden. Door het draaien onder een account met minder privileges wordt het lastiger voor een aanvaller om een service te misbruiken voor het verkrijgen van privileges. Een goed voorbeeld is de telnet service. Deze is standaard uitgeschakeld en bij inschakelen draait deze onder een speciale account. Door het anders configureren van applicaties kan veel kwaad worden voorkomen.

Serverbetrouwbaarheid is essentieel voor ondernemingen. Downtime, gepland of niet, staat gelijk aan verloren tijd en geld. Bedrijven hebben nieuwe middelen en methoden nodig om de betrouwbaarheid van hun ICT- infrastructuur te bewaken, teneinde geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen om de doelmatigheid en effectiviteit te vergroten.

Een kleine greep uit de nieuwe functionaliteiten ten opzichte van Windows 2000 server:

Shadow Copies exampleShadow Copy Restore
Gebruikers kunnen zelf bestanden terughalen vanaf een schaduw kopie (zie afbeelding). De systeembeheerder kan instellen wat, hoevaak, hoeveel keer de schaduw kopie gemaakt wordt.

Driver Roll Back
Heeft u voor een stukje hardware een nieuwe driver geïnstalleerd en werkt deze niet of niet naar behoren dan hoeft u niet meer de desbetreffende driver te uninstallen en de oude driver weer opnieuw te installeren. Met Driver Roll Back kunt u de oude drivers eenvoudig terugzetten.

Group Policies Enhancements
Verbeteringen / uitbreidingen in de policies. Proactief beheer van uw netwerk door beleid af te dwingen, taken te automatiseren en updates te vereenvoudigen. Windows Server 2003 bevat verschillende nieuwe geautomatiseerde beheerprogramma's, waaronder serverconfiguratiewizards die de implementatie aanzienlijk versnellen.

Shutdown Event Tracker
Hiermee krijgt u een overzicht wanneer, hoevaak en waarom de server herstart/down gegaan is.

Server Roles
De beveiliging van de server wordt automatisch bijgesteld door het aangeven van een zogenoemde server role. Enkele voorbeelden van serverrollen:

-Bestands- en afdrukserver;
-Webserver en webtoepassingsserver;
-E-mailserver;
-Terminalserver; CAL's (client access licenties per device or per user) Dit betekent dat een gebruiker met meerdere apparaten (desktop pc, laptop en bijvoorbeeld handheld) consumeert in dit geval 1 cal. Heeft u twintig desktops en 40 part-timers dan is de aanschaf van device calls goedkoper.
-Servers voor externe toegang/virtueel particulier netwerk (VPN);
-Directoryservices, Domain Name System (DNS), Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)-server en Windows Internet Naming Service (WINS);
-Servers voor streaming media.

U kent ze wel, de foutmeldingen als gevolg van verkeerde dll's. De afkorting dll staat voor Dynamic Link Library. Bijna iedere gebruiker van Microsoft heeft hiermee te maken. Het besturingssysteem geeft namelijk vaak foutmeldingen als er veelvuldig nieuwe programma's op een pc worden geïnstalleerd. Een dll is een module die door verschillende programma's kan worden gebruikt. Problemen ontstaan als een gebruiker een nieuwe versie van een bepaald programma installeert dat gebruik maakt van een nieuwe dll. Deze wordt dan over de oude dll geschreven. Als een andere applicatie echter ook van deze dll gebruik maakt, kan het fout gaan. Deze kan dan namelijk niet omgaan met de nieuwere versie van de module. Windows Server 2003 - Microsofts eerste OS voor servers met ingebouwde ondersteuning voor .Net - zal daarom anders te werk gaan. De oude dll's worden niet overschreven. Dit moet ervoor zorgen dat er geen dll-foutmeldingen meer worden gegeven.Certiefied Windows Srv 2003

Het logo ".NET Connected", waarmee wordt aangegeven dat hiermee ongelijksoortige informatie, systemen en apparaten gemakkelijk en consistent met elkaar kunnen worden verbonden, ongeacht het onderliggende platform of de gebruikte programmeertaal. Om het voor klanten eenvoudiger te maken oplossingen en producten te herkennen die samenwerking gebaseerd op standaarden ondersteunen, is dit logo ook beschikbaar voor partners die oplossingen bouwen op het Microsoft-platform.

De complete produktfamilie omvat verschillende uitvoeringen: Standaard, Advanced en Web Edition. Die laatstgenoemde is een nieuwe variant voor Microsoft en moet het opnemen tegen Linux in de markt voor taakgerichte webservers. Ook volgt er een uitvoering voor ingebedde systemen, en komt er op termijn de zwaarste variant: Datacenter Edition.

Tegelijk met Windows 2003 lanceert Microsoft een nieuwe versie van zijn pakket ontwikkelhulpmiddelen Visual Studio. De leverancier demonstreert dan de .Net 2003-versie om ontwikkelaars te overtuigen van het gemak van het bouwen, inzetten en beheren van complete serveroplossingen op basis van Microsofts software.

Meer weten? Neem contact met ons op of raadpleeg het produktoverzicht van Microsoft.

RD / 04-2003

topback
© 2000-2010 ICARUS Automatisering bv | Sitemap
Disclaimer